מחקר ישראלי פורץ דרך: תרופות קיימות וזולות הצליחו למנוע משמעותית חזרה של סרטן קטלני

שילוב של תרופות שקיימות כבר בשוק הצליחו למנוע משמעותית את החזרה של המחלה, בעיקר בסרטן מעי הגס והלבלב • האם אתופן ודרלין שמיועדות להפחתת לחץ יביאו בשורה של ממש? • בן 51 מיבנה שחלה בסרטן המעי הגס ולקח חלק במחקר: "התחלתי לקחת את התרופות ומיד הרגשתי שינוי"

מחקר ישראלי מציג תוצאות מעודדות שמגיעות דווקא מכיוון לא צפוי. שתי תרופות מוכרות וזולות מאוד שמיועדות לטיפול בלחץ ודלקות – הצליחו למנוע חזרה של מחלת הסרטן. החוקרים מאוניברסיטת תל-אביב והמרכז הרפואי שמיר אסף-הרופא עקבו במשך חמש שנים אחרי עשרות מטופלים שאובחנו עם סרטן המעי הגס והלבלב.

המטופלים חולקו לשתי קבוצות: בקבוצה הראשונה קיבלו החולים תרופת דמה (פלסבו) ובקבוצה השנייה ניתן שילוב של שתי תרופות מוכרות: אתופן ודרלין המיועדות להפחתת לחץ. תוצאות המעקב לאחר חמש שנים היו מפתיעות לטובה: בקבוצה שקיבלה את תרופת הדמה, זוהתה חזרה של הגרורות הסרטניות ב50 אחוז מהמקרים ואילו בקרב המשתתפים שקיבלו את שילוב התרופות מוכרות, המחלה חזרה ב12.5 אחוז מהמקרים בלבד.

הרעיון לחקור את הנושא החל כבר לפני עשרים שנה, מהשערה שהעלה פרופ' שמגר בן-אליהו, ראש המעבדה לנוירואימונולגיה באוניברסיטת תל אביב. "הערכתי שישנו קשר בין התפשטות גרורות אצל חולי סרטן לתגובת הלחץ הגופני והנפשי סביב הניתוח להסרת הגידול", הוא מתאר. השערה זו הביאה את החוקרים לבחון מתן שילוב של שתי תרופות שכיחות ומוכרות: תרופה אנטי דלקתית בשם "אתופן" שמוכרת וזמינה בבתי המרקחת ו"דרלין" שמיועדת להפחתת תגובת לחץ.

התרופות ניתנו למשתתפים בחלון הזמן של חמישה ימים לפני הניתוח להסרת הגידול, ביום הניתוח ובשבועיים שאחריו. "המטרה היא שטיפול פשוט וזמין לכל כיס, יחד עם הניתוח להסרת הגידול, יגדיל משמעותית את הסיכוי לריפוי של אלפי חולי סרטן בישראל ובעתיד של מיליוני חולי סרטן בעולם", אמר פרופסור בן-אליהו. "הצלחת המחקר הזה עשויה להפוך את הטיפול למוכר ושגרתי כחלק מההנחיות הרפואיות של איגודים מקצועיים לטיפול במחלה".

אריאל אמסלם, בן 51 מיבנה חלה בסרטן המעי הגס ולקח חלק במחקר. בריאיון ל-N12 הוא מספר: "ביולי 2020 גילו לי סרטן בבדיקה שגרתית ומשם יצאתי לדרך. התחלתי לקחת את התרופות ומיד הרגשתי שינוי. ביום הניתוח להסרת הגידול הגעתי רגוע ונינוח בזכות הכדורים. מאז עברו עשרה חודשים וכרגע הסרטן לא חזר אצלי. אני נקי וממשיך קדימה".

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

התוצאות אמנם מבטיחות אבל במחקר השתתפו עד כה רק עשרות מטופלים וכדי להוביל לשינוי אמיתי באופן הטיפול, החוקרים מתכוונים לצאת לשלב נוסף ונרחב יותר, שבו ישתתפו מאות חולים עם גידולים שונים. פרופסור עודד זמורה, מנהל המערך לכירורגיה כללית במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) אמר: "היעד הבא הוא גיוס כ600 חולים להשתתפות במחקר. כיום לוקחים בו חלק מטופלים באסף הרופא ובקרוב הוא יתקיים גם במרכזים רפואיים נוספים ברחבי הארץ בהם: שיבא, איכילוב, סורוקה והדסה".

פרופ' בן-אליהו סיכם: "אנחנו מתקשים לגייס חולי סרטן למחקרים שלנו מכיוון שיש הרבה מאוד מחקרים שמחכים להתבצע בתחום האונקולוגיה. מי שמציע מחירים גבוהים יותר על השתתפות במחקר אלה הן חברות התרופות. החברות מצליחות לגייס את הפציינטים ואנחנו נשארים אחרונים בתור. אין לנו מטרות רווח – המטרה היחידה שלנו היא להציל חיים".

לבדיקת התאמה למחקר

שתפו בפייסבוק
שתפו בוואצפ
שימו ❤️
אתר חדשות ישראל אינו לוקח אחראיות על המוצרים המוצגים באתר ורכישתם.
האתר מכיל גם תכנים פרסומיים אשר מטרתם קידום מכירות.
מעת לעת מתקיימים יחסי תגמול כספי בין מנהלי האתר לבין מפרסמים, בעלי מוצרים או נותני שירותים שונים המוזכרים באתר. תוכלו לראות את תקנון האתר כאן.

תפריט נגישות